- Bola Sol is een Britse personal finance coach en auteur van het boek ‘How to Save It’.
- Voor Insider deelt ze vier tips om je geldzaken beter op orde te krijgen.
- Ze raadt onder meer aan om op maandbasis vooruit te kijken naar je uitgavenbudget en standaard geld opzij te zetten om vermogen op te bouwen.
- Lees ook: 6 ton vermogen opbouwen? Dit kun je bereiken door steeds 10% van je netto loon te beleggen, als 20’er, 30’er, 40’er of 50’er
Dit artikel is in de ik-vorm opgeschreven door een redacteur van Insider op basis van een gesprek met Bola Sol, een 31-jarige personal finance coach in Londen.
In mijn dagelijkse werk ben ik tussen 9 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags actief als business analist in de financiële sector in Londen. Daarnaast werk ik ook als personal finance coach.
Zelf ben ik altijd goed geweest in omgaan met geld, maar toen ik op de universiteit kwam, merkte ik dat niet iedereen verstandig omgaat met z’n persoonlijke financiën.
Het plannen van je uitgaven is belangrijk en dat betekent dat je soms meer en soms minder uitgeeft. Daarnaast is structureel sparen en beleggen van belang.
Als ik mensen adviseer over hun persoonlijke financiën, vraag ik ook altijd of ze schulden hebben. Individuele situaties kunnen sterk verschillen, maar er zijn wel een paar hoofdzaken waar je altijd naar moet kijken, of je nu veel of weinig inkomen hebt.
1. Loop de uitgaven op je bankrekening door en probeer op maandbasis een uitgavenbudget vast te stellen
Het begint allemaal met het plannen van je uitgaven. Maak een budget van wat je van plan bent de komende maand uit te geven. Als je dat bedrag scherp hebt, kun je in de gaten houden of je te veel uitgeeft in een maand. Dat helpt om te hoge uitgaven te voorkomen.
Het is in dit verband ook handig om de afschrijvingen van je bankrekening door te lopen. Daarbij maakt het niet uit of je veel of weinig verdient. Het is altijd verstandig om dit te doen.
Als je moeite hebt om je uitgaven binnen de perken te houden, vraag jezelf dan af wat je je redelijkerwijs kunt permitteren, gegeven de hoogte van je inkomen.
Kijk ook of er zaken zijn waar je op kunt besparen, zoals abonnementen. En als uit eten gaan duur wordt, kijk dan eens of je op andere manieren kunt afspreken met vrienden en familie.
2. Zorg dat je een deel van je inkomen belegt, ook als het om kleine bedragen gaat
Probeer altijd wat geld opzij te leggen om vermogen op te bouwen voor later, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. Ook als dat nog ver weg is. Dat kan met sparen, maar ook met beleggen.
Belangrijk is om eerst wat basiskennis op te doen over beleggen, zodat je de risico's begrijpt. Het gaat hier niet om actief beleggen om speculatieve winst te maken, maar om verantwoord beleggen voor de lange termijn, waarbij je regelmatig een vast bedrag opzij zet.
Als je het spannend vindt, kun je ook met kleine bedragen beginnen, zelfs met een paar tientjes per maand.
3. Spreid je beleggingen en let goed op de risico's
Het is belangrijk om breed gespreid te beleggen in verschillende beleggingsfondsen of ETF's die een brede beursindex volgen.
Diversificatie helpt om schommelingen van de koersen van individuele aandelen op te vangen. Het voordeel van een breed gespreid beleggingsfonds is dat je niet dagelijks hoeft bij te houden wat er op de beurs gebeurt.
Bij beleggen is het ook belangrijk om het doel en je beleggingshorizon vast te stellen. Dat bepaalt hoeveel je belegt en hoeveel risico je wilt nemen op de korte en lange termijn. Wie als twintiger start met beleggen en een lange horizon heeft, kan bijvoorbeeld makkelijker een groter deel beleggen in aandelen. Je hebt dan genoeg tijd om beursschommelingen op te vangen.
Laat je bij beleggen niet verleiden door hypes, waarbij mensen beweren dat je 'moet' beleggen in een bepaalde aandelen, omdat die 'hot' zijn. FOMO is een grote valkuil voor beleggers.
4. Pas op met een creditcard, als je makkelijk geld uitgeeft
Veel klanten waar ik mee spreek, letten niet op hun schulden. Dat is niet handig. De gevolgen van te veel schuld kunnen op de lange termijn groot zijn, zeker als je inkomen niet heel sterk groeit. Je bent dan een steeds groter deel van je inkomen kwijt aan rentebetalingen
Pas in dit verband ook op met creditcards, als je weet dat je makkelijk geld uitgeeft. Je kunt bijvoorbeeld de maandelijkse limiet voor jezelf beperken. Zorg in ieder geval dat je financieel enigszins onderlegd bent en financiële discipline hebt, voordat je een creditcard veelvuldig gebruikt.